Duurzame partner

Abena Re-Seller – uw duurzame partner in disposables

Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) zitten bij Abena in het DNA verankerd. Een groot aantal producten van Abena is voorzien van het Scandinavische milieukeurmerk Nordic Ecolabel, waaronder onze incontinentieproducten. Dat is uniek in Europa. Daarnaast beschikken de producten van Abena over verschillende andere milieulabels, waaronder het FSC keurmerk, Cradle-to-Cradle, ISO certificaten, ISO 14001 en MVO keurmerken. Wij werken samen met een aantal met zorg geselecteerde leveranciers die voldoen aan onze duurzaamheidsstandaarden. Zo willen wij het verschil maken, niet alleen voor de maatschappij maar ook voor het milieu.

Eco assortiment disposable producten

Door de nieuwe wetgeving omtrent Single Use Plastics worden bedrijven en organisaties gedwongen om op zoek te gaan naar alternatieven voor plastic disposables zoals wegwerp bestek en borden, rietjes, bakjes, etc. Abena Re-Seller helpt u bij het maken van een keuze voor alternatieve producten. Wij leveren disposable producten vervaardigd uit o.a. suikerrietbagasse, palmbladeren, hout en bamboe.

duurzame disposable wegwerp producten
duurzaam ondernemen maatschappelijk verantwoord abena reseller

Partner MVO Nederland

Abena is actief partner van MVO Nederland. MVO Nederland ondersteunt bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties bij het invullen van hun maatschappelijke rol.
Daarnaast ondersteunen wij diverse lokale projecten. Meest recentelijk hebben wij een collega gesteund met het inzamelen van geld om in Mexico een behandeling voor Multiple Sclerose te ondergaan en ondersteunen wij elk jaar de Alpe d’HuZes.
Onlangs hebben we een groot aantal cliënten van een zorginstelling voor verstandelijk beperkten de dag van hun leven bezorgd door een bezoek van Johnny de Mol te regelen, onder andere bekend door Syndroom en Down met Johnny en hebben wij met een aantal bewoners van twee verpleeghuizen in Deventer een boottocht gemaakt over de IJssel.

Afvalverwerking

In de EU wordt naar schatting ieder jaar 3 miljard ton afval weggegooid. Dit neemt ieder jaar toe en de OECD  (Organisation for Economic Co-operation and Development) schat in dat dit in 2023 met 45% is gestegen als er niets aan dit probleem gedaan wordt.

Bij Abena willen wij daar iets tegen doen. Wij realiseren ons dat het runnen van productiefaciliteiten impact heeft op het milieu en daarom nemen wij elke mogelijke maatregel om ons afval tot een minimum te beperken.

In onze eigen productiefaciliteiten in Denemarken, Zweden en Frankrijk wordt 95% van het afval gerecycled.  Afval dat niet in de fabriek wordt hergebruikt, wordt verkocht aan recycling-bedrijven die deze materialen gebruiken voor nieuwe grondstoffen of producten. Zo dragen wij een steentje bij aan het verminderen van de alsmaar toenemende afvalberg.

biologische afbreekbare producten
iso certificeringen abena reseller

ISO Certificeringen

Abena beschikt over twee verschillende ISO certificaten: ISO 14001 en ISO 9001. ISO 14001 verzekert stakeholders van Abena dat de organisatie voldoet aan de strengste milieueisen en dat deze voortdurend gemeten, gecontroleerd en verbeterd worden. ISO 9001 is een norm die eisen stelt aan het kwaliteitsmanagementsysteem van een organisatie. Eén van de initiatieven die Abena op het gebied van ISO certificering genomen heeft, is het instellen van een zogenaamd ‘green account’. Hierop wordt bijgehouden hoeveel natuurlijke hulpbronnen zoals olie, elektriciteit en grondstoffen worden gebruikt. Dit geeft Abena inzicht in het verbruik ten opzichte van de productie. Ook wordt actief gewerkt aan het verminderen van CO2-uitstoot die vrijkomt gedurende het productieproces.

Kwaliteit

Abena heeft in de loop der jaren een uniek sourcing netwerk opgebouwd. Wij zijn op de hoogte van de plaatselijke gebruiken en regelgevingen en hebben lokale mensen in dienst die voor ons de kwaliteit waarborgen. Dit geeft ons een grote mate van flexibiliteit en waarborgt constante kwaliteit en tijdige leveringen. Zo voeren wij regelmatig kwaliteitscontroles uit bij onze leveranciers en worden onze producten voor verscheping naar Europa door onze eigen mensen gecontroleerd. De lokale medewerkers staan onder leiding van de zoon van onze Deense eigenaar. Dit laat zien dat wij het sourcen van producten uitermate serieus nemen.

Kinderarbeid

Het United Nations Global Compact (UNGC) is een strategisch beleidsinitiatief voor bedrijven die zich inzetten voor de uitvoering van activiteiten en strategieën op het gebied van mensenrechten, arbeidsrechten, kinderarbeid, milieu en anti-corruptie. Abena onderschrijft en is toegetreden tot het Global Compact-initiatief van de Verenigde Naties dat de particuliere sector helpt bij het beheer van complexe risico’s en kansen op het gebied van milieu-, sociale en overheidsvraagstukken. Als onderdeel van de UNGC, volgt Abena de tien principes die gebaseerd zijn op mensenrechten, arbeidsrechten, milieu en anti-corruptie.​

Eenmaal per jaar brengt Abena een statusrapport (COP) uit om verantwoordelijkheid af te leggen. Het statusrapport is openbaar en is gepubliceerd op de UNGC website.

Het is belangrijk voor Abena dat haar partners dezelfde normen volgen. Dat is de reden waarom Abena haar leveranciers altijd aanmoedigt om ook te voldoen aan de tien principes van de UNGC.

Naast het United Nations Global Compact voldoet Abena ook aan de SA8000-norm. Deze norm garandeert dan binnen een organisatie sprake is van maatschappelijk aanvaardbare arbeidsomstandigheden. Sinds oktober 2015 hebben slechts drie Deense bedrijven het SA8000 certificaat en Abena is er daar één van. De criteria van de SA8000 norm worden opgesteld door de onafhankelijke internationale organisatie Social Accountability International en zijn gebaseerd op het VN-gedrag voor de rechten van de mens. Wereldwijd zijn er ongeveer 3.500 organisaties met het SA8000 certificaat. Om de SA8000 norm te ontvangen moet een organisatie voldoen aan acht verschillende criteria. Van het tegengaan van kinderarbeid tot het recht op sociale zekerheid. De criteria worden iedere drie jaar getoetst aan de hand van een speciale audit.

United Nations Global Compact