Besluit kunststofproducten voor eenmalig gebruik

Nieuwe regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik

In 2021 is het ‘Besluit kunststofproducten voor eenmalig gebruik’ gepubliceerd, als onderdeel van de Single-Use Plastic (SUP) regelgeving. In 2022 is de ‘Regeling over kunststofproducten voor eenmalig gebruik’ als aanvulling hierop uitgebracht.

In dit besluit en de regeling staan maatregelen om het gebruik van kunststof drinkbekers en voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik te verminderen. Daarnaast staan er maatregelen over de vermindering van zwerfafval en de uitvoering van de producentenverantwoordelijkheid. Deze verplichtingen gelden niet alleen voor voedselverpakkingen en bekers maar ook voor drankverpakkingen, zakjes en wikkels.

SUP afvaltoeslag

Als importeur van food service disposables worden wij geacht om per 1 januari 2023 een afvaltoeslag op bovenstaande productgroepen te betalen. Als gevolg hiervan zijn een aantal producten in ons assortiment in prijs verhoogd. Deze opslag wordt apart op de factuur vermeld.

Duurzaamheid belangrijk

Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) zitten bij Abena in het DNA verankerd. Het is dus een goede zaak om met zijn allen zorg te dragen voor minder afval.

Daarnaast wordt juist het gebruik van duurzame disposables, verpakkingen die goed te recyclen zijn, beloond. Kort samengevat; hoe minder plastic een verpakking bevat hoe lager de afvalbeheerbijdrage voor verpakkingen. En voor verpakkingen zonder plastic betaal je dus geen SUP-opslag.

 

Het kan voor u dus extra interessant zijn om te onderzoeken of een product met plastic te vervangen is voor een duurzaam, plasticvrij alternatief. Hiermee help je niet alleen de wereld maar ook jezelf mee. 

 

De SUP-oplsag geldt voor voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik, deels of geheel gemaakt van plastic. Dus ook voor producten met een dunne (BIO) plastic coating. Voor al deze verpakkingen geldt een opslag van € 2,30 per 1.000 stuks. Deze opslag dragen wij af aan de “Stichting Afvalfonds Verpakkingen”.

Wat betekent dit voor u?

Een eenvoudig rekenvoorbeeld: voor een doos met 2.500 stuks koffiebekers betaalt u vanaf 1 januari 2023 een toeslag van € 5,75 (€ 2,30 x 2,5).

 

Heeft u nog vragen?

Zijn er nog vragen overd de SUP-opslag en afvalbeheerbijdrage voor verpakkingen, of wilt u weten wat het voor uw assortiment betekent? Neem dan gerust contact met ons op via info@abena-reseller.nl of bel 0485 58 11 58.

Whitepaper: klaar voor een toekomst zonder single use plastics

Bij Abena Re-Seller helpen we u graag om de stap naar een toekomst zonder plastic te maken. Alle informatie die u nodig heeft, hebbenwe verzameld in een handige whitepaper, die u hier gratis kunt downloaden. U leest daarin alles over:

whitepaper download omtrent plastic en milieu en duurzaamheid
Laden

Maak gebruik van onze ervaring

Wilt u niet met een restvoorraad eindigen en op tijd genoeg alternatieve producten in huis hebben voor je klanten?  Heeft u vragen omtrend de nieuwe wetgeving of is er net één product dat u niet gesourced krijgt? Laat het ons weten, we helpen u graag via een (telefonisch) consult.