Een toekomst zonder plastic

Bereid je voor op een toekomst zonder plastic

Sinds juli 2021 is er binnen de EU een wettelijk verbod op de verkoop van single use plastic, waarvoor plasticvrije alternatieven zijn. En het ziet er nu naar uit dat ook andere soorten plastic op afzienbare termijn in de ban gaan. Bij Abena zijn we klaar voor een toekomst zonder plastic en we helpen ook u graag op weg.

De impact van plastic op het milieu en onze gezondheid is enorm. Een groot deel van het plastic komt terecht op vuilnisbelten en op straat, waar het via de wind, slootjes, kanalen en rivieren in zee belandt. Zo komt het dat 70% van het zwerfvuil in zeeën en oceanen bestaat uit single use plastcs.

Oxo-degadeerbare plastics

De single used plastics waarvoor het verbod geldt, zijn zogenaamde oxo-biologisch afbreekbare plastics. Bestek, borden, bekers, rietjes, roerstaafjes en wattenstaafjes die van dit materiaal zijn gemaakt, vallen uiteen in microdeeltjes van nog geen 5 millimeter als ze in aanraking komen met licht, zuurstof en warmte. Vissen, schaaldieren en andere zeedieren zien het als voedsel en eten het op. Zo dringt plastic ook onze voedselketen binnen:

plastic in oceaan

Aanstaand verbod op meer soorten plastic

Producten waar nu nog geen concrete duurzame alternatieven voor zijn, zoals verpakkingen van sandwiches, hamburgers en fruit, koffiebekers en ijs- en dessertbakjes, vallen nu nog binnen het ontmoedigingsbeleid, maar zullen in de toekomst ook verboden gaan worden. In 2025 moet het gebruik van deze producten al met minstens 25% zijn teruggebracht. Om dit te bereiken, gaat de Nederlandse overheid acties formuleren. Daarbij volgen ze de Europese richtlijnen die doeltreffende en afschrikwekkende maatregelen voorschrijven. Dit houdt in: veel controles, sancties en boetes. Naast onze zorg voor het milieu, is dit een extra reden om snel orde op zaken te stellen.

Steeds meer alternatieven voor plastic

Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven voor plastic. Dus denkt u alleen aan papier of hout? Inmiddels is er veel meer mogelijk én de ontwikkelingen gaan volop door. Alle alternatieven hebben specifieke kenmerken wat betreft kwaliteit, biologische afbreekbaarheid, prijs en uitstraling. Stel uzelf bij het kiezen van een alternatief dus altijd de vraag waarvoor u het product gaat gebruiken en wat u ermee wilt uitstralen. Maar ook de prijs van de producten is belangrijk en of u kunt rekenen op een stabiele levering.

Wat is er nodig voor een soepele transitie?

Om de transitie van plastic disposables naar duurzame alternatieven soepel te laten velopen, geven we u een aantal tips:

 

  1. Informeer uw klanten: deel proactief uw kennis over wat er allemaal aan veranderingen op ons afkomt. Zo groeit de bewustwording dat de overgang naar duurzame disposables een feit is en voorkomt u dat uw klanten voor verrassingen komen te staan.
  2. Biedt proactief een alternatief: door tijdig de alternatieven met uw klanten te delen, geeft u hen de tijd zich te oriënteren en weloverwogen keuzes te maken.
  3. Faseer plastic uit: Koop geen single use plastics meer in die op de lijst staan om binnenkort verboden te gaan worden. Vraag uw leverancier om alternatieven. Dat zijn er meer dan u denkt.
  4. Volg de ontwikkelingen op de voet: omdat steeds meer verboden zullen worden, is het goed de ontwikkelingen rondom wetgeving, alternatieven, levertijden en prijzen in de gaten te houden.

Whitepaper: klaar voor een toekomst zonder single use plastics

Bij Abena Re-Seller helpen we u graag om de stap naar een toekomst zonder plastic te maken. Alle informatie die u nodig heeft, hebbenwe verzameld in een handige whitepaper, die u hier gratis kunt downloaden. U leest daarin alles over:

whitepaper download omtrent plastic en milieu en duurzaamheid
Laden

Maak gebruik van onze ervaring

Wilt u niet met een restvoorraad eindigen en op tijd genoeg alternatieve producten in huis hebben voor je klanten?  Heeft u vragen omtrend de nieuwe wetgeving of is er net één product dat u niet gesourced krijgt? Laat het ons weten, we helpen u graag via een (telefonisch) consult.