Latexallergiën

Allergiën

Bij een latexallergie bestaat er een overgevoeligheid voor latexeiwitten. De overgevoeligheid kan zich uiten als een contactallergie in de huid (type IV allergie) met een geïrriteerde huid als gevolg en/of een allergische reactie in neus, ogen of longen door het inademen van de latexeiwitten (type I allergie). Veel mensen denken dat een allergische reactie op latex handschoenen veroorzaakt wordt door latex. Dat is echter niet altijd het geval.

Allergie type I

Allergie type IV

Is een allergie voor natuurrubber. Deze reactie volgt op een direct contact met latex.

Is een contactallergie en kan ontstaan na langdurige blootstelling aan het betreffende allergeen (bijvoorbeeld latex).

Een type IV allergie kan ook ontstaan door procesversnellers die gebruikt worden tijdens de productie van latex of nitril handschoenen. Ook kunnen ftalaten, de zogenoemde weekmakers in vinylhandschoenen een allergie type IV veroorzaken. Allergie type IV is het meest voorkomende type allergie.

Een lager eiwitgehalte

Hoe lager het eiwitgehalte in latex, hoe minder kans op het ontwikkelen van een allergie. Bij de productie van Abena latex handschoenen wordt gebruik gemaakt van een lang leach proces. Dat is het wassen van de handschoenen op hoge temperatuur zodat de eiwitten zoveel mogelijk verwijderd worden.

Poeder

Poeder op de handschoen is de belangrijkste overbrenger van allergene latexdeeltjes. De latexdeeltjes van de handschoenen hechten zich aan het poeder dat vrijkomt tijdens het gebruik van de handschoen. Het poeder kan dan worden ingeademd of bljift achter op de huid. Dit kan een allergische reactie veroorzaken of bijdragen aan het ontwikkelen van een latexallergie type IV.

 

Ook ontstaan er door het poeder eerder huidbeschadigingen en wondjes. De kans op latexallergie type IV kan verminderd worden door bijvoorbeeld poedervrije handschoenen te gebruiken in plaats van gepoederde handschoenen.

Maak gebruik van onze ervaring

Meer weten over handschoenen, de verschillende soorten handschoenen en welke handschoen bij welke klus te gebruiken?
 Laat het ons weten, we helpen u graag via een (telefonisch) consult.